Gode råd om LED pærer og spots fra Mrperfect

Når man skal skifte til LED belysning er det vigtigt, at man har sat sig ind i nogle faktorer, som kan være afgørende for om du får det helt rigtige lys i dit hjem eller i virksomheden.

Det kan mildest tal være en jungle at finde rundt; forvirrende begreber som, Ra, Lumen, Kelvin og lignende lyder som fremmedord i de flestes ører. For at gøre det nemmere for dig at finde rundt i det hele, kommer https://mrperfect.dk/5-led-paerer-led-spots, som kan hjælpe dig, når du skal ud og investere i LED belysning:

Hvorfor LED?

Der er mange gode grunde til at vælge LED belysning. De er utroligt energibesparende, miljøvenlige, har en fantastisk lyskvalitet og har en lang levetid sammenlignet med andre lyskilder.

Hvordan finder jeg ud af, hvilken watt jeg skal vælge?

For at finde ud af hvilken watt du skal vælge, kan du bruge en tommelfingerregel der hedder 1:8. En LED pære giver nemlig 8 gange mere lys pr. Watt sammenlignet med en glødepære. Skal du for eksempel bruge en pære på 45 watt til din lampe, skal du vælge en LED pære på 6 watt.

LED pærens lysstyrke

På almindelige elpærer skulle man tidligere se på, hvor mange watt pæren brugte for at finde frem til dens strømforbrug, og hvor kraftigt den lyste.
Med LED pærer skal du ikke længere kigge efter watt, men efter Lumen. Lumen er en måleenhed for, hvor meget lys en pære udsender. Sammenlignet med traditionelle pærer, sender LED pærer som regel mindre lys ud end eksempelvis glødepærer. Ved at sætte mange dioder sammen kan man producere pærer, der kan sende et nogenlunde tilsvarende lys som andre lyskilder. For eksempel svarer 40 Watt på en glødepærer til 470 Lumen.

Farvegengivelse

Lysets farvekvalitet er et af de parametre, som altid bør ovevejes når man skal vælge pærer.  I LED verdenen er hvidt lys ikke bare hvidt lys. Der findes forskellige nuancer. Der er Kold hvid, neutral hvid og varm hvid. Disse forskellige nuancer af hvidt lys defineres af to faktorer; farvetemperaturen, som angives i Kelvin(K) og farvegengivelsesindekset(RA/CRI – indeks). En lav farvetemperatur vil give en fornemmelse af varmt lys, og en høj vil give fornemmelsen af koldt lys.

For at blive klogere på hvilke LED pærer eller spots du skal anvende, skal du tage stilling til følgende:

  • Tænk over hvor LED pæren skal anvendes. På badeværelset, i køkkenet og i forretninger er det vigtigt med en høj farvegengivelse, mens det på gangarealer, kældre, værksteder osv. er mindre vigtigt.
  • Hvor meget lys har du behov for?

Er det store lamper eller små skrivebordslamper? Hvor kraftigt skal lyset være for, at det kan bruges til det specifikke formål? Her er det Lumen(lm) du skal kigge efter.

  • Skal pæren kunne dæmpes? Dette er noget der skal tages stilling til, før du køber dine LED pærer eller spots. Der sidder en driver i pæren og den skal være dæmpbar før, at det er muligt at dæmpe en pære eller spot. Dette er i modsætning til eksempelvis glødepærer, som kan bruges til dæmpning så længe dæmperens minimums belasting er overholdt.

Har du brug for at får svar på mere? Så er du altid velkommen til at kontakte Mr. Perfekt, hvor vores eksperter sidder klar til at hjælpe dig.

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *