Hjælp! Hvordan slipper jeg af med skimmelsvamp?

Er du bange for, at dit hus er ramt af skimmelsvamp? Så er det vigtigste at reagere hurtigt. Og alt efter problemets omfang kan du faktisk gøre rigtig meget selv.

Hjemmetest er første skridt

Først skal du teste, om det virkelig er skimmelsvamp, der får tapetet til at falde af, øjnene til at klø osv. Det kan du gøre med en hjemmetest. Markedet for den slags er vokset, så der er nok at vælge imellem. Jeg vil gerne fremhæve tre typer for dig, som alle kan købes hos Dansk Skimmel i Haslev eller på deres webshop.

Den dyre DNA-test
Med DNA-testen får du en enorm nøjagtig skimmelsvamptest. Det er den mest nøjagtige type på markedet og kan afsløre skjult skimmel i din bolig. Samtidig bidrager den også med artsbestemmelsen – altså præcis hvilke svampe, der er tale om, og dermed give et praj om de sundhedsmæssige konsekvenser.

Testen foretages ved at samle lidt støv på en steril vatpind, som sendes ind til Dansk Skimmels laboratorium. Som svar på prøven får du en rapport med de arterne af skimmelsvamp i prøven. Nu er du klar til at bekæmpe skimmelsvampen.

Den billige indikatortest
DNA-testen er rigtig god, men den ligger også i den dyre ende af skalaen. Kan du nøjes med mindre er Pro Clean skimmelsvamptesten et rigtig godt og langt billigere alternativt. Her får du en indikatortest, som på bare få minutter kan give svar omkring indholdet af skimmelsvamp på en overflade.

De største fordele ved indikatortesten er, at du får resultatet på få minutter og selv kan udføre testen. Altså ingen ventetid. Og efterfølgende kan du så tilkalde professionel hjælp til at fjerne svampen. Dog er testen mindre præcis på resultatet. Den giver ikke artsbestemmelse og kan påvirkes af andre proteinforekomster samt det testede materiales tilstand.

Den prisvenlige middelvej
Nu har du hørt om både det dyre og billigere alternativ, når det kommer til hjemmetest. Der findes naturligvis også en test i midten. Det er Mycometer Surface-skimmeltesten. Igen er der tale om en test, der måler på overfladen. Vask testområde med den medfølgende sterile vatpind, som så testes.

Her sker målingen på baggrund af et enzym, der findes i alle svampe. Dermed kan denne test heller ikke præcisere typen af skimmelsvamp. Testen giver derimod udtryk for mængden af skimmel.

Hvor stort et område er angrebet?

Nu har du testet, og det står desværre klart: Din bolig er ramt af skimmelsvamp. Næste er trin naturligvis bekæmpelsen. Her er det helt centralt, hvor stort et område, der er angrebet.

Skimmelangreb under 3 m2
Hvis angrebet kan lokaliseres til at omfatte mindre end 3 m2, kan du ofte selv klare afrensningen af skimmelsvamp. Det kræver de rette produkter og procedure, men så kan du også komme fint i mål.

Det er dog vigtigt at understrege én ting her: Er du det mindste i tvivl – så kontakt professionel hjælp.

Skimmelangreb over 3 m2
Har skimmelsvampen til gengæld bredt sigt ud over de 3 m2, er det en opgave for professionelle folk. I nogle tilfælde kan du måske også klare afrensningen selv under kyndig vejledning, men forhør dig altid med fagfolk i forbindelse med angreb af den størrelse.

Uanset angrebets omfang gælder visse forholdsregler. Din hud må ikke komme i berøring med skimmelsvampen. Derfor kan det altid anbefales med handsker og briller. Er der tale om større angreb, kan åndedrætsværn eller beskyttelsesdragt også blive aktuelt.

Efter alle afrensninger gælder også, at du skal sikre en grundig rengøring. Var det et mindre skimmelangreb, som du selv kunne klare, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på rester fra både skimmelsvamp og afrensningsmidler. Var der tale om et større angreb og professionel assistance har de helt sikkert også en fast samarbejdspartner til rengøring, hvis ikke firmaet selv klarer det.

Så bare rolig – hjælpen er nær. Læs mere om både hjemmetest og muligheder for gør-det-selv her.

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *