Sådan finder du en lejebolig i de store byer

Skal du flytte til en af de store byer i Danmark: København, Aarhus, Aalborg eller Odense – ja selv også til de byer der ligger i laget lige under befolkningsmæssigt – så ved alle efterhånden nok at det kan være mere end svært at finde en lejebolig.

Befolkningstilvæksten fra land til by er eksploderet de seneste år og det ser kun ud til at gå endnu mere i den retning i årene der kommer. Det skaber boligmangel og højere priser. Har du alligevel mod på at gå ind i kampen om én af de eftertragtede lejeboliger, eller er du nødt til det på grund af arbejde eller studie, så læs med her, hvor vi guider dig igennem den svære øvelse at sikre sig et sted at bo til leje i de store byer.

Den sikre, men langsomme: stil dig i kø

Den traditionelle måde at skaffe sig en lejebolig på er at at skrive sig på venteliste hos ét eller flere boligselskaber. Denne metode duer ikke hvis du skal bruge en bolig nu eller snart, da der ofte er ventelister på flere år. I København kan det være helt op til 20 år! Men har du god tid er dette en mulighed.

Det er en lidt uoverskuelig proces, da du ikke kan skrive dig op centralt, men skal gøre det hos de enkelte boligselskaber, ét ad gangen. Har du alligevel mod på det, kan du finde en liste over alle danske boligselskaber på bl.dk. Aarhus er i øvrigt en undtagelse, i det du der kan skrive dig op hos alle boligselskaber på aarhusbolig.dk.

Begynd med at forholde dig til, hvor i byen du gerne vil bo, hvorefter du kan nøjes med at kigge på de boligselskaber, der har ejendomme i netop de kvarterer du går efter.

Der er en cirkapris på 100-250 kroner for at blive skrevet på venteliste i et boligselskab og omkring 100 kroner om året for at blive på listen.

Gå direkte til boligselskaberne

Landsbyggeforeningens hjemmeside på lbf.dk har en oversigt over alle boligforeninger i Danmark, der pt. har ledige lejemål. Her kan du vælge kommune og få en oversigt, hvorefter du kan kontakte de relevante boligselskaber direkte pr. telefon. Du kan sagtens være heldig at få en lejebolig på denne måde. Især hvis du ikke er så kræsen med hvor i byen du gerne vil bo.

Lej privat gennem en boligportal

Indtil nu har vi udelukkende beskæftiget os med de almene boligforeninger, men der er jo også et kæmpe marked af private udlejere.

Det private marked er langt mindre kontrolleret end det almene, og der er ikke noget der hedder ventelister. Det er op til den enkelte udlejer at bestemme hvem der for lov til at leje den givne lejlighed, hus eller værelse.

Der findes heldigvis en række boligportaler, hvor du kan søge i blandt mange af de ledige private lejemål. Se f.eks. Boligninja.dk.

Er du studerende eller kommende studerende?

Som studerende har du lidt flere muligheder end andre. Du kan f.eks. få en ungdomsbolig, som du kan finde og skrive dig op til på ungdomsboliger.dk. Flytter du til København, Roskilde, Kolding, Næstved eller Helsingør, kan du også besøge ubsbolig.dk.

Sidste mulighed er at bo på kollegie. Kollegieværelser kan du finde på enten ciu.dk eller kollegierneskontor.dk.

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *